Praktisk erfarenhet

Ditt CV och de erfarenheter som du har samlat på dig den dag du tar examen är vad du har att konkurrera med när det är dags att söka ditt första heltidsjobb efter studierna. För många studenter är det dock svårt att hinna skaffa sig relevant arbetslivserfarenhet samtidigt som de studerar.

Det är inte alltid helt enkelt att kombinera ett tidskrävande deltidsjobb med universitetsstudier, och om du trots allt hittar ett jobb som du hinner med är det långt ifrån säkert att det är relevant för din framtida karriär. Anna Månsson vid Lunds universitet, som dagligen arbetar med att hjälpa studenter att komma ut på arbetsmarknaden, instämmer och säger:

- Det är inte så himla lätt att få relevanta jobb under sin studietid. Praktik är ju den stora möjligheten man har.

Internationell erfarenhet

För både Sara Elinder och Henrik Stegersjö, Fundraising Interns på Hungerprojektet i New York, är praktikperioden också ett sätt att få värdefull internationell erfarenhet samt prova på en bransch som de tidigare inte haft inblick i.

- Jag tror att det är väldigt viktigt och bra att ha jobbat utomlands. Det tror jag kan vara väldigt attraktivt när man söker jobb framöver, säger Sara Elinder.

- Välgörenhet är en bransch som ligger mig nära hjärtat och någonting som jag absolut skulle kunna se mig själv jobba med i framtiden. Så då är det ju bra att få praktisk erfarenhet av det, säger Henrik Stegersjö.

Här kan du läsa mer om Sara och Henriks praktik på Hungerprojektet.

praktik

Vägen till nästa jobb

För vissa studenter kan en praktik också fungera som en direkt språngbräda till det första heltidsjobbet. Just detta var fallet för Viktor Lloyd som gör sin praktik på SEB i Lund.

- Jag fick precis svar från Ikano Bank att jag har fått jobb på deras team mot finansiell brottslighet, och jag tror definitivt att det hjälpte mig att jag hade jobbat på bank innan, säger han.

Här kan du läsa mer om Viktors praktik på SEB.

För Najla Vallander, som i framtiden vill jobba med hållbarhet och företagande, är praktikperioden på Region Skåne på många sätt en ögonöppnare – och samtidigt ett viktigt första steg i hennes framtida karriär.

- Från början hade jag aldrig kunnat tänka mig att jobba på en offentlig organisation som Region Skåne, jag hade en tanke att jag ville jobba i ett stort privat företag. Men jag tror att man måste vara öppen, för då dyker det alltid upp någonting på vägen som man kan koppla till ens intresseområde. Det viktigaste är att få in en fot och börja någonstans, säger Najla Vallander.

Här kan du läsa mer om Najlas praktik på Region Skåne.

Möjlighet att testa på

Just att faktiskt börja någonstans, oavsett var det blir, är något som Anna Månsson tror är väldigt viktigt. Annars finns det en stor risk att man står där när det är dags att söka heltidsjobb och inte vet vad man vill göra med sin utbildning eller vad ens styrkor är.

- Jag tror att den största utmaningen i studenternas jobbsökande är att veta vad man är bra på och vad man trivs med att göra. Det är klart att det är svårt att veta vad det är man faktiskt vill göra och vad det är för jobb man vill söka. Praktik är ju ett sätt att ta reda på det, säger hon.

En praktik kan alltså innebära en möjlighet att testa på en bransch eller ett jobb, öppna upp nya karriärmöjligheter, och vara ett första steg i den riktning du vill ta din karriär vidare i. Dessutom kan det ge insikter i vad dina styrkor är, karriärval och, inte minst, få dig att sticka ut ur mängden.

Här finns en uppsjö av möjligheter för dig som är intresserad av att söka praktik. De arbetsgivare som annonserar här vänder sig dessutom specifikt till universitetsstudenter och nyutexaminerade – matchningen mellan student och arbetsgivare är med andra ord redan på plats.

 Börja sök praktik redan idag!